2012. február 8., szerda

Ki akar az első lenni?

- Kérjük az igen tisztelt fogvatartottakat, hogy méltóztassanak a kijelölt, koncentrikus körökben -álló testhelyzetbe-, helyezkedni! - szólt be a lakókörletbe egy érces robothang. - Továbbá kérnénk, hogy a legmagasabb bentlakó jelezze a testmagasságát!
- 1,93 vagyok.
- Neve?
- 07261280.
- A többiek magasságát az önéhez igazítjuk. Csak az újak kedvéért mondom, hogy ijedezésre nincs ok.
A koncentrikus körökön állók mindegyike alatt, annyit
emelkedett a szint, hogy éppen a 07261280 testmagasságával azonos magasságra emelkedjenek.
-Csak az új bentlakók kedvéért említem, hogy ne ijedezzenek, a plafon elkezd süllyedni. Saját biztonságuk érdekében, legyenek szívesek nem, össze-vissza mozogni, a fejüket tartsák egyenesen!
Talán a büntetés-végrehajtás része volt, hogy századokkal korábbi technológiákra emlékeztető, nyikorgó hangon, súrlódva kezdett ereszkedni a plafon. Amint a fejüket elérte, mindegyiknél, egy-egy kör alakú nyílás nyílt meg, majd tovább ereszkedve, vállmagasságban megállt. Elég félelmetes volt.
Miközben mozdulatlanul néztek előre, kinyílt egy ajtó és két -talpig ezüstösen csillogó-, egyen kezeslábasba öltözött ember lépett be, fémesen villogó, messziről érzékelhetően pengeéles, hatalmas bozótvágó ollókkal.
- Fejeket megemelni, kicsit hátradönteni! Maga ott jobban!
Mordult az egyik, majd megnyomott egy távirányítót és retesz szerű üvegbilincsek rögzítették a bentlakók fejét, amelyek az állak alá csúsztak be.
Az egyenöltözetüek nagyon egyformán viselkedve, szájukon cinkosan cinikus, petyhüdt mosollyal csücsörítettek kiszolgáltatott partnereik felé.
- Ki akar az első lenni?
Néma csend következett.
- Még egyszer megkérdezem, ki akar az első lenni?
A 07261280 gondolta, "ne húzzunk ujjat ezekkel, valakinek úgyis elsőnek kell lenni".
- Jelentem, én szeretnék! – mondta, már-már követelőzően.
Az egyik bozótvágós, megsuhintotta a levegőben szerszámát, mint teniszezők, vagy vívók a sporteszközeiket. Odalépett és a szemeibe nézve, elkezdett –felpörgetett-, olyan kétszáz vagdintásos másodpercenkénti sebességgel nyesni. Gyönyörű egyenletesre vágta a haját, mintha nyírógéppel csinálta volna.
- Parancsol még valamit? Esetleg a szakállát?
07261280-nak veríték folyt a homlokán, nem kért és igyekezett nem mozogni. A vágó megint beindult és ismét felpörgetett sebességgel - mosolygón, mellette kuporogva-, arasznyi szakállát, milliméteres borostára nyeste.
- Gyere öreg, nyessük meg a többi bozótot is! - szólt munkatársának, már-már rimánkodón gunnyadva, az egyik kebelbarát.
Nekiestek, felpörgették magukat és rutinos, heveny nyeséssel, pepitára vagdalták, az önként nem jelentkezők haját, illetve szakállát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése