2012. június 2., szombat

Csiperkegombás tészta (Penne alla boscaiola)

A csiperketenyészetem újabb adag gombatermést hozott. Hat gyönyörű, hófehér gömb díszelgett a fürdőszoba sarkába elhelyezett tenyész-dobozban. Nézegetem, milyen szépek, de azt is látom, hogy egy ebédhez nem elég. De ha sonka helyett gombát használnék egy adag Carbonara-hoz, új ízekkel gazdagítanám családom igényes ízlését.
Nosza, fogjunk hozzá. De még azelőtt nem árt egy néhány „autentikus” receptet is megnézni. Na, nem azért, hogy úgy készítsem, hanem ötletadónak. A receptet leíró szakács titkainak a kifürkészése végett!
A felhasznált anyagok: 40 dkg penne tészta, 40 dkg frissen szedett gomba, e pohár tejszín, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 db közepes hagyma, reszelt sajt (parmigiano), bazsalikom, feketebors, só, étolaj.
Így készül: Forró olajon megdinszteljük a nem túl vékonyra vágott hagymát. Miután üvegesre párolódott, hozzátesszük a feldarabolt gombát. (Megjegyzés: a gombát konyhai ecsettel, vagy nedves ruhával tisztítsuk meg. Semmi estre sem a csap alatt! A folyóvíz kimossa az íz anyagokat is.)  Sózzuk és hagyjuk saját levében főni jó negyedórát. Ekkor rátesszük a paradicsompürét, elkavarjuk, s főzzük pár percig, ezután jöhet a tejszín. Miután kellő sűrűségűre főtt, beleszórjuk a tépdesett bazsalikom leveleket. Ötöt, hatot – nagyságától függően. Meghintjük őrölt feketeborssal, és bőven reszelt sajttal, és elkeverjük Ettől lesz krémes állagú a mártásunk!
Következik a tészta. Lobogó sós vízbe szórjuk, ízlés szerint hagyjuk főni. Ha „al dente” szeretjük, a fövéstől számított 5 perc elegendő. Ha puhábban szeretjük, addig hagyjuk, ameddig rendesen megfő. Leszűrjük és hozzákeverjük a gombás mártáshoz.
(Megjegyzés: a mártás minőségét javítja, ha sáfrányt használunk hozzá.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése