„Maigret a bejáratnál
helyezkedett el, egy beugróba, ahol kétszemélyes asztal állt. …
- Bob! … Mit ajánlasz
befejezésül? …
- Lángoló palacsintát marasquino
likőrrel.”
(Georges Simenon: „Le voleur de
Maigret” – fordította: Görög Lívia)
Mindig irigykedve olvasom a
Maigret-történeteket. Olyan jókat eszik, iszik a főfelügyelő!
Járja a vendéglőket, kiskocsmákat, sörözőket, és hol itt hajt
fel egy aperitifet, egy Pernod-ot, hol egy pohár Charentes-i
fehérbort. Ebédre, vacsorára valami ízletes fogást választ,
vagy elfogadja a tulaj ajánlatát. Például rostonsült hurkát
hasábburgonyával, vagy narancsos kacsát.
Nos, utánajártam néhány
ételnek-italnak.
Ilyen az a bizonyos lángoló
palacsinta, amelyet fennebb említettem. Légyege a következő:
néhány hagyományosan készült vékony palacsintát forró vajon
mindkét oldalán újra kell hevíteni. Ameddig forró meghintjük
reszelt narancshéjjal, megkenjük narancslekvárral, megszórjuk
vaníliás cukorral, és egyenként négyrét hajtogatjuk.
Visszatesszük a serpenyőbe, meglocsoljuk lekvárral elkevert
narancslével, a lángot a legnagyobbra állítjuk, s ha már jól
sistereg, öntsünk rá egy deci narancslikőrt (Grand
Marnier), vagy maraskino-t, esetleg
armagnac-ot. Egyből fellángol, s miután lángja ellobban újabb
fél deci likőrt.
Megjegyzem,
előfordulhat, hogy nem lobban be magától, ilyenkor meggyújtjuk!
Lángolva tálaljuk…
Lássuk továbbá,
mi is az a maraskino? A lexikon szerint ez egy szesztartalmú
édes ital, melyet különösen a Dalmáciában tenyésző savanyú
cseresznyefajból készítenek. Ez a meggyfajta Zárában és
környékén a legzamatosabb, s itt már évszázadok óta készítik.
Gyorsan ideírom Hemingway kedvelt italának a Daiquiri receptjét: 1
2/2 uncia fehér rum, ¼ uncia Maraskino likőr, ¾ uncia citromlé
(v. lime), ¼ uncia grapefruitlé.
A következő a Pernod. Ez ánizzsal
ízesített aperitif pálinka. 40% alkoholtartalmú. Önmagában
ritkán fogyasztjuk. Legelterjedtebb keverési módja: 1 rész
Pernod, 3-5 rész jeges tiszta víz. A vizet pótolhatjuk
narancslével, gyümölcsszirupokkal, és még nagyon sok mással
kísérletezhetünk. Az ital bármilyen napszakban, évszakban,
bármely korosztálynak és bármilyen alkalommal kellemesen hűsítő,
üdítő. Ide is kívánkozik egy megjegyzés: az ánizs és más
ürüm-füvek ott szöktek szárba, ahol a bibliai kígyó elmenekült
a paradicsomból.
Ma ennyire futotta Maigret ürügyén
erre a kulináris kiruccanásra…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése