- Padlizsánpörkölt
Szép az idő, ünnep van, majális, együtt a család. Jani
mindjárt rá is zendít a régi dalra, „szép az idő, száz evező…”(
https://www.youtube.com/watch?v=Tpxh0hjhE9w ) De itt nincs se Duna, se más víz,
inkább menjünk ki a kertbe, süssünk, főzzünk!
Meg is vannak az igények.
Egyik malacpörköltet akar készíteni, a másik flekkent sütni,
a harmadik saslikot kíván.
De mit tegyünk mi, akik nem akarunk húst enni?
Déneske kitalálta, készítsünk mi is pörköltet, de ne húsból,
hanem padlizsánból. Osztatlan lelkesedés fogadta az ötletét. No, de hogy is
csináljuk? – tevődött fel mindjárt a kérdés.
Íme, a válasz:
Vegyünk 3-4 közepes, ép padlizsánt, mossuk meg, szárát
vágjuk le egy olyan két centis résszel együtt. Ezután vágjuk fel – ha lehet
fakéssel vagy műanyaggal – 4-5 centis kockákra héjastól, enyhén sózzuk meg és
tegyük félre. Egy fej vereshagymát apróra vágva kevés olajon, vagy vajon
megfonnyasztunk, megszórjuk piros paprikával és hozzáadjuk a karikára vágott
húsos paprikát, 2 darabot. Összekeverjük, beletesszük az előkészített
padlizsánt. Ezt is összekeverjük. Jöhet a feldarabolt, hámozott paradicsom –
ebből is 2-3 darab. Megborsozzuk, beletördelünk 1-2 babérlevelet, és saját levében
körülbelül negyedórát főzzük. A főzés végén egy kanál tejfölt kavarunk hozzá és
a tűzről levesszük. Galuskával (ez az igazi)vagy sós főtt krumplival tálaljuk. Hígpuliszkával
is felséges! Van, aki negyedekre vágott főtt tojást ad hozzá (illik is hiszen
most volt Húsvét!)
Bográcsban is elkészíthető, ami egy külön kaland!
- Parmigiana eredeti recept alapján
Szükséges anyagok: padlizsán (melanzana), reszelt parmezán sajt
(Parmigiano Reggiano), tojás, paradicsompaszta, sonka (prosciutto, Mozzarella, bazsalikom,
esetleg reszelt kecskesajt (Pecorino) – ha valaki igényli. A padlizsánokat fél centi vastag szeletekre
vágjuk,
panírozva bő olajban kisütjük. Tűzálló tálba rétegezünk padlizsán
szeleteket
apróra vágott, vagy darált sonkát, Mozzarella sajtot,
reszelt parmezánt (és Pecorinot), leöntjük paradicsompasztával, kicsire
tépdesett bazsalikom levéllel. Tetejére padlizsán kerüljön, amit bőven
meghintünk a reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd hagyjuk
phenni 2 órát. ekkor tálaljuk!
A dicséretet szíves szóval köszönjük meg…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése